Ergonomi

Ergonomi stammer fra de græske ord ”ergon” (arbejde) og ”nomos” (lov, regel). Det centrale mål for ergonomi er at skabe passende betingelser for gennemførelsen af menneskers arbejde og brugen af teknisk udstyr og værktøjer.
Et mål for ergonomi er, at producere komfortable og håndterbare produkter. Dvs. at der skal tages hensyn til menneskets anatomi når et produkt bliver fremstillet, for at undgå fejlstillinger, overbelastninger og skader på mennesket. Vi kender produktergonomien fra indretning på kontorer hvor fx skrivebordet skal kunne indstilles i den korrekte højde så der opnås en arbejdsstilling som ikke belaster vores krop. Naturen har ikke designet vores krop til at sidde foran en computerskærm 8 timer dagligt. Indenfor IT området er man bl.a. blevet opmærksom på museskader og nye mere ergonomiske mus, hvor håndleddet holdes i en ledaflastende stilling, er blevet designet. Også ergonomiske tastaturer er blevet designet efter kroppens anatomiske stilling ved et computerbord.
Natural Ergonomic Keyboard fra Microsoft

Et andet mål er, at udforme selve arbejdsprocessen således, at der opnås en effektiv og fejlfri arbejdsudførelse, for at beskytte personalet mod sundhedsskader både under selve arbejdet og følgeskader efter længerevarende arbejdsindsats. Tungt arbejde er blevet overtaget af maskiner. Derimod er vores arbejde blevet mere monotont og stillesiddende. Et siddende kontorjob kan være lige så belastende for kroppen som en flyttemands arbejde. Derfor er det vigtigt at udforme arbejdsprocessen, så den er variabelt med skiftende arbejdsstillinger. Ligeledes er det vigtigt at udføre arbejdsprocesserne i arbejdsstillinger som ikke belaster eller skader vores krop.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar