Smith Fraktur

Definition

En distal ekstraartikulær radius fraktur med volar dislokation af det distale fragment modsat Colles fraktur hvor det distale fragment er dorsal dislokeret. Smith fraktur bliver også kaldt for ”Reverse Colles fraktur” (omvendt Colles). Er bruddet derimod intraartikulær kategoriseres bruddet som en Bartons fraktur.
Årsag

Smith fraktur er ikke så hyppig som Colles frakturen. Smith frakturen opstår typisk ved fald på volar flekteret håndled. Det er en naturlig refleks at tage fra med hænderne når vi falder dvs. at falde med dorsal flekteret håndled frem for at falde med volar flekteret håndled. En del Smith frakturer ses ved sports- og trafikulykker, især motorcykel ulykker.


Behandling

En Smith fraktur behandles konservativt (med gips, ingen operation) hvis det er et stabilt brud, dvs. hvis bruddet er ekstraartikulært uden knusningsskade og hvor repositionen ikke viser nogen fejlstilling. Gipsning foretages med dorsal flekteret og supineret håndled og immobiliseres i 3-4 uger..
Er bruddet derimod disloceret og kompliceret, flere brudstykker eller viser en utilfredsstillende stilling efter reposition, vil der være tale om en intern eller ekstern fiksation af knoglen. Ved den interne fiksation bliver knoglen osteosynteret med T-skinne, skruer og/eller K-tråde.

Træning
Se Træning under Colles Fraktur

Ingen kommentarer:

Send en kommentar